Planlagt kejsersnit på grund af frygt for fødslen

Planlagt kejsersnit grundet frygt for fødslen

Desværre er der mange kvinder, der er så bange for at føde, at de vælger et planlagt kejsersnit

Igennem de sidste mange år har antallet af et såkaldt planlagt kejsersnit på indikationen “maternal request” altså alene på grund af mors ønske om et planlagt kejsersnit, været stigende – år for år. Der er mange gravide, som er bange for at føde.

Men at være så bange for at føde, at man foretrækker en stor operation med de risici det medfører, er bekymrende.

Et planlagt kejsersnit er stadig en risiko.

Blandt de mange tiltag, som er blevet – og som stadig bliver – tilbudt denne gruppe af gravide i årenes løb, kan nævnes: Samtaler og konsultationer med en jordemoder med særlig interesse i og ofte også en særlig viden om coaching, fødselsangst og traumer.

Disse jordemødre/grupper af jordemødre gør et stort arbejde med de angste gravide, de har ofte mulighed for at tilbyde flere og længere konsultationer og tiden bliver ofte brugt til coaching og samtaler om de tidligere skræmmende fødselsoplevelser og de skræmmende forestillinger om den kommende fødsel.

Lav en fødselsplan

På mange hospitaler har den gravide mulighed for at lave en “fødselsplan” sammen med sin konsultationsjordemoder, og personalet er forpligtet til at respektere disse nedskrevne fødselsplaner, hvor der ofte er lagt vægt på, at den fødende skal have mulighed for at få stærk smertelindring (epiduralblokade) tidligt i fødselsforløbet, og at den fødende skal have mulighed for at få kejsersnit når som helst i sit fødselsforløb – uden at hun skal diskutere det med personalet.

Alle disse tiltag har muligvis reduceret stigningen i antallet af planlagte kejsersnit på denne indikation, men et fald er ikke set før i 2013 – i Sønderjylland. For ja!

Nu sker der endelig noget! 2013 skete der det fantastiske, at antallet af kejsersnit på “maternal request” faldt med 1,3% på Haderslev og Sønderborg sygehuse.

Det er et meget markant fald – og enormt opmuntrende for alle vi, som i mange år har arbejdet for at give de angste fødende en mulighed for at vælge den normale fødsel til.

Mor og nyfødt spædbarn

Færre kejsersnit hvis hypnose bliver brugt

Det er en kendt sag, at jordemødrene i Sønderjylland er veluddannede! Af en eller anden grund har stort set alle jordemødrene i hvert fald i Haderslev og Sønderborg, som nu er lagt sammen efter at Haderslevs fødeafdeling blev nedlagt), som minimum er coachuddannelse, en del har fået kursus i akupunktur, andre har efteruddannelser som sexolog eller andre relevante områder, og i 2012 blev alle jordemødre på begge sygehuse uddannet i fødselshypnose efter Touching Childbirth-metoden.

Ingen kan sige, hvad det er, der gør, at gruppen af gravide med så stor angst for en normal fødsel, at de vælger et planlagt kejsersnit er markant mindre nu – efter at jordemødrene er blevet uddannet i Touching Childbirth.

Jeg er ikke i tvivl.

Coaching og fødselsplaner og samtaler er godt – både sammen og hver for sig.

Men de jordemødre som kan tilbyde Touching Childbirth – både som fødselsforberedelse og som fødselshjælp – de har så mange flere muligheder for at støtte de fødende i at gennemføre en normal fødsel, at det kan ses på bundlinjen.

Relaterede indlæg

Kejsersnit og hypnose

Kejsersnit og hypnose

Hypnose som forberedelse til kejsersnit På Universitetshospitalet i Liege i Belgien har professor i anæstesiologi Marie-Elisabeth Faymonville været ansvarlig for omkring 11.000 operationer med hypnose som

Læs mere »

Skriv dig op til mit nyhedsbrev

Få gratis tips og nyheder samt gode tilbud direkte i din indbakke. Skriv dig op  her.